Postet av Elise

Matens opprinnelse

Velkommen til Matens opprinnelse – En utstilling om det du spiser. Last ned Parkappen og besøk utstillingen i veksthuset og grønnsakshagen på Campus Ås.

Vet du hvor mange gulrøtter det produseres i Norge hvert år, eller hvor mange råtne blader en meitemark klarer å spise i løpet av sommeren? Blir det flere eller færre øko-bønder i Norge i fremtiden, og finnes det roboter vi kan bruke på gården?

Vi på Vitenparken driver et opplevelses- og vitensenter for mat, miljø og klima, og vi har sammen med Økologiske foregangsfylker laget en utstilling om økologisk matproduksjon i Norge. I hele landet bor det bønder som fletter matproduksjon og økologi inn i hverandre, og kokker som alltid leter etter de beste råvarene. Det finnes også forskere som undersøker hva bærekraftig matproduksjon egentlig består av.

 

Slik ser du utstillingen

I denne utstillingen vil vi vise deg matens biografi, fra jordas yrende liv, frøenes første spiring, smakfulle retter av sesongens råvarer og matavfallets reise tilbake til matjorda. For å finne frem til utstillingen kan du enten laste ned Parkappen og velge turen «Matens opprinnelse» eller bruke kartet på baksiden av Matavisa. Matavisa ligger i Vitenparken Kafé.

Utstillingen er i et veksthus og i en grønnsakshage. Veksthuset er åpent hverdager og søndager kl 12.00-15.00. Kjøkkenhagen kan du besøke når du vil.

Ta kontakt på elise@vitenparken.no, dersom du ønsker omvisning eller besøke veksthuset utenfor ordinær åpningstider.

 

Bilder fra utstillingen «Matens opprinnelse»

I Spiregalleriet i veksthuset har vi sådd frø av ulike økologiske grønnsaker og urter i gelé. Se hvordan de spirer og utvikler forskjellige rotsystemer. 

 

     

Er roboter en del av fremtiden til økologisk matproduksjon? I veksthuset kan du se en ekte FarmBot -en robot som kan så, vanne og luke. 

 

I grønnsakshagen dyrker vi et stort mangfold av økologiske sorter grønnsaker og urter. Kan du navnet på alle matplantene? 

 

Last ned Parkappen, velg turen «Matens opprinnelse» og legg ut på nektarjakt i utstillingen. 

 

Finn veien opp til veksthuset og grønnsakshagen. 

 

//

Foregangsfylkene er forankra hos Fylkesmannens landbruksavdeling i de ulike fylkene, og skal jobbe for å øke produksjon og forbruk av økologisk mat i Norge. De 6 foregangsfylkene er:

Korn – Oppland
Levende matjord – Buskerud
Melk og kjøtt- Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag
Grønnsaker og potet – Vestfold
Frukt og bær – Hordaland og Sogn og Fjordane
ØQ – Økologisk mat i sotrhusholdning – Oslo-og Akershus og Østfold

Takk til Landbruksdirektoratet og Sparebankstiftelsen DNB for støtte til utstillingen. Vi vil også takke Oslokompost (Oslo kommune) og Bølstad gjenvinningsstasjon (Follo Ren) for jord og kompost. 

 

 

Lagre