Postet av Elise

Bakekurs med eldre kornsorter

I forbindelse med utstillingen Matens opprinnelse inviterer Økologiske foregangsfylker og Vitenparken til bakekurs med gamle kornsorter. Kurset varer to dager, med oppstart er tirsdag 14. november kl 13.00.

Kurset er fullt.
Interessert i korn, mel og baking? Bli med på kveldsforedraget tirsdag 14. november. Les mer her.

 

PÅMELDING

Sted: Vitenparken Campus Ås, Fredrik A. Dahls vei 8, 1433 Ås
Tid: Tirsdag 14. november kl. 13.00–17.00 til onsdag 15. november kl. 09.00–12.00

 

Kurset går over to dager og gir deg teoretisk og praktisk kunnskap om baking med lokalt mel og gamle kornsorter som spelt, landhvete, emmer og svedjerug. Det blir bakst både med surdeig og økologisk gjær. Du får med deg oppskrifter og fersk bakst fra kurset. Kurset blir lagt opp til å bake med mel fra flere av hovedaktørene innen gamle kornsorter. Det blir en fin anledning til å kjenne forskjell på ulike korn- og melsorter fra ulike steder.

Cecilie Røli og Torunn Hernes Bjerkem er Gullimunn sine bakekursinstruktører, som til daglig holder til på gårdene Bjerkem og Rølia i Henning i Steinkjer. De er begge økobønder og dyrker gamle kornsorter. De har fordypet seg i sortenes bakekvaliteter og deres helsegevinster.

Caroline Lindö startet svenske Brödlabbet i 2012. Caroline er doktor i mikrobiologi men byttet ut jobben som forsker mot surdeigsbakning i eget bakeri. Caroline holder kurs og foreleser om mel, baking og brød. Resten av tiden er Caroline på Källunda Gård der hun og mannen Magnus Nyman Lindö driver et økologisk helhetsjordbruk med blant mye annet dyrking av gamle kornsorter til bakeriet ”Brödlabbet”.

Det blir anledning til å kjøpe mel på kurset.

Tirsdag 14. november kl 18.00 – 21.00 blir det foredrag av Torunn og Cecilie fra Gullimunn og Caroline Lindö fra Brødlabbet i Sverige. Foregangsfylke korn anbefaler og også få med seg foredraget om du først har hatt turen til Vitenparken på bakekurs.

Påmelding på www.vitenparken.no innen 7. november

PÅMELDING

500,- per person (250,- for studenter)

Hvorfor lære å bake med gamle kornsorter?

Gamle kornsorter er hvete-, rug-, bygg- og havresorter som ikke har vært utsatt for moderne foredling. Moderne kornsorter er utviklet for å tåle maskinell behandling, både på jordene og i bakeindustrien. De skal gi større avlinger og bedre bakekvalitet. Måleparameterne har derfor vært volum, proteininnhold og glutenstruktur med spesielt fokus på å oppnå optimalt bakeresultat. Andre måleparameter som f.eks. næringsinnhold og smak, har stått lite i fokus. Glutenstukturen som er endret for å gi et bedre bakeresultat har gitt stadig flere mennesker problemer med fordøyelsen og stadig flere utvikler gluten-intoleranse eller allergier. Moderne økologiske bønder har sett potensialet i de gamle sortene fordi de egner seg spesielt godt til økologisk dyrking. De er mindre næringskrevende og mer motstandsdyktige mot sykdom.